Spoedpost Nieuwegein

Levensbedreigende situatie? Bel altijd 112
Levensbedreigende situatie? Bel altijd 112

Veel gestelde vragen n.a.v. berichtgeving verzelfstandiging huisartsenposten regio Utrecht e.o.

Waarom gaan de huisartsenposten in de regio verzelfstandigen?

In het Hoofdlijnenakkoord voor de huisartsenzorg 2014-2017 zijn afspraken gemaakt over de versterking van de eerstelijnszorg. Eén van de elementen uit dit akkoord is de vorming van regio-organisaties. Doel hiervan is de huisartsenzorg dichter bij huis te organiseren en de samenwerking met het sociaal domein te versterken. Zorgverzekeraars hebben hiervoor een aparte financieringsstructuur (O&I) beschikbaar gesteld.

Om welke huisartsenposten/regionale huisartsenorganisaties gaat dit precies?

Huisartsen-organisatie: Gho-Go

Huisartsenpost: Blaricum

Werkgebied: Ankeveen, Baarn, Blaricum, Bussum, Driemond, Eemnes, ’s Gravenland, Hilversum, Hollandsche Rading, Huizen, Kortenhoef / Wijdemeren, Lage Vuursche, Laren, Loosdrecht, Muiden, Muiderberg, Naarden, Nederhorst ten Berg, Nigtevecht, Vreeland, Weesp

Aantal inwoners: 296.000

Huisartsen-organisatie: HUS

Huisartsenpost: Stad Utrecht

Werkgebied: Groenekan, Maartsendijk, Utrecht, Westbroek 286.000

Aantal inwoners: 286.000

Huisartsen-organisatie: Unicum

Huisartsenpost: Nieuwegein

Werkgebied: Benschop, Hagestein, Hei en Boeicop, ’t Goy, Houten, IJsselstein, Jaarsveld, Lexmond, Lopik, Lopikerkapel, Nieuwegein, Schalkwijk, Tull en ’t Waal, Vianen, Zijderveld

Aantal inwoners: 186.000

Huisartsen-organisatie: Unicum

Huisartsenpost: Zeist

Werkgebied: Austerlitz, Billthoven, Bosch en Duin, Bunnik, Cothen, De Bilt, Den Dolder, Doorn, Driebergen-Rijssenburg, Huis ter Heide, Kockengen, Langbroek, Maarn, Maarsbergen, Odijk, Soesterberg, Wijk bij Duurstede, Zeist

Aantal inwoners: 176.000

Huisartsen-organisatie: ZorgNU & LRJG

Huisartsenpost: Leidsche Rijn

Werkgebied: Amstelhoek, Breukelen, De Hoef, De Meern, Haarzuilens, Harmelen, Kamerik, Kockengen, Linschoten, Loenen (a/d Vecht), Maarssen, Maarssenbroek, Mijdrecht, Montfoort, Nieuwerbrug, Nieuwersluis, Tienhoven, Vinkeveen, Vleuten, Wilnis/ Ronde Venen, Woerden, Woerdense Verlaat, Zegveld

Aantal inwoners: 229.000

Hoe is de huisartsenspoedzorg nu geregeld?

Huisartsen in Nederland hebben 24/7 verantwoordelijkheid over de zorg voor hun patiënten. Het grootste deel van deze zorg verlenen zij via hun dagpraktijk, waar patiënten tijdens kantooruren terecht kunnen met alle mogelijke medische kwesties. Buiten kantooruren kan je alleen in spoedeisende situaties bij de huisarts terecht. Deze spoedeisende huisartsenzorg regelen huisartsen samen, in veel gevallen op een huisartsenpost.

Om een huisartsenpost draaiende te houden moet er veel meer geregeld worden dan alleen de consulten en visites door de huisarts. Allereerst de personele ondersteuning: triagisten (assistentes) staan patiënten te woord en zorgen ervoor dat zij op het juiste moment de juiste zorg krijgen. Triagisten worden aangestuurd door teamleiders, die samen met de management assistent en locatiemanager de dagelijkse gang van zaken op de post regelen. Maar er moeten ook allerlei andere praktische zaken worden georganiseerd, zoals de telefonie, ICT, financiële administratie, kwaliteitsborging, afhandeling van incidenten en klachten, gebouwbeheer, huisartsenvervoer, werving, selectie en (bij)scholingen van triagisten etc.   

In de regio Utrecht e.o. hebben in de afgelopen decennia een aantal huisartsenposten deze organisatorische zaken uitbesteed aan Stichting Primair Huisartsenposten. Hiermee is een duale verantwoordelijkheid ontstaan: Primair draagt de verantwoordelijkheid voor het bestuur en de organisatie van de zorg op de vijf huisartsenposten en praktijkhoudende huisartsen hebben een aansluitovereenkomst met Primair om buiten kantoortijden patiëntenzorg te leveren op de posten en zijn daarmee eindverantwoordelijk voor de medische zorg.

Wat gaat er na de verzelfstandiging veranderen?

In de nieuwe situatie zullen de huisartsen (georganiseerd in de betreffende regionale huisartsenorganisaties) de volledige verantwoordelijkheid dragen over de posten. Primair draagt aan iedere regio-organisatie over:

  • Verantwoordelijkheid voor bestuur, financiën en kwaliteitszorg (o.a. incidenten en calamiteiten)
  • Verantwoordelijkheid voor het personeel op de posten (triagisten, teamleiders en management assistenten), inclusief werving en opleiding
  • Verantwoordelijkheid voor organisatorische zaken (roostering, vervoer, telefonie, ICT, gebouwbeheer)

Wat verandert er voor de patiënt?

Voor patiënten zal de verzelfstandiging geen directe gevolgen hebben. zij kunnen ook na 1 juli 2020 blijven rekenen op 24/7 huisartsen(spoed)zorg in hun regio.

Wat verandert er voor de medewerkers?

Voor alle medewerkers die direct betrokken zijn bij het primaire proces op de huisartsenpost (triagisten, teamleiders en management assistenten) is werkgelegenheid gewaarborgd. Zij gaan van rechtswege over naar de betreffende regionale huisartsenorganisatie.

Voor de banen van de medewerkers van het servicebureau, het bestuur en locatiemanagement is nog niet duidelijk hoe de toekomst er uit zal zijn. Waar nodig ontvangen zij begeleiding van werk naar werk, we overleggen met de regionale huisartsenorganisaties over mogelijkheden in de regio’s. Wij hopen het aantal gedwongen ontslagen tot een minimum te beperken.

Wanneer zal de overdracht van verantwoordelijkheden plaatsvinden?

Streefdatum voor de overdracht is 1 juli 2020.

Hoe gaan de regionale huisartsenorganisaties de organisatie van de ANW-zorg vormgeven?

Iedere regionale huisartsenorganisatie zal de spoedzorg in de avond, nacht en weekenden (ANW) op eigen wijze gaan organiseren. Voor specifieke vragen kunt u terecht bij de contactpersonen van de betreffende regionale huisartsenorganisaties:

Regionale huisartsenorganisatieHAPContactpersoonE-mail
Gho-GoBlaricumMargreet Zeeleninfo@gho-go.nl
HUSStad UtrechtCarin de Kokinfo@huisartsenutrechtstad.nl
UnicumNieuwegein & ZeistPriscilla de Roosecretariaat@unicum-huisartsenzorg.nl
ZorgNU & LRJGLeidsche RijnMargreet Zeeleninfo@ketenzorgnu.nl

Hoe wordt de huisartsenspoedzorg gefinancierd?

Huisartsenzorg (inclusief de huisartsenpost) wordt in Nederland bekostigd via de basisverzekering.

Wordt door de verzelfstandiging de zorg duurder?

Dit is aan de zorgverzekeraar, die met de regionale huisartsenorganisaties een contract zal afsluiten. Mogelijk betekent dit dat door de verzelfstandiging de organisatie van de ANW-zorg op een aantal aspecten duurder wordt. Hier tegenover staan mogelijke besparingen door een nauwere aansluiting met de dagzorg en betere afstemming met het sociale domein en de tweede lijn. Dit is in lijn met het Hoofdlijnenakkoord dat is afgesloten met de zorgverzekeraars.

Is er sprake van een faillissement van Stichting Primair Huisartsenposten?

Er is geenszins sprake van een faillissement. De Stichting kan al haar bestaande financiële afspraken nakomen. Medewerkers kunnen blijven rekenen op uitbetaling van loon. Over langlopende contracten zullen afspraken worden gemaakt met leveranciers.

Handige links

Terug naar overzicht